Akkreditált laboratóriumi szolgáltatások
- Szűkített és bővített talajvizsgálati sor vizsgálata a 4/2004.(I.13.) /156/2004. (X.27.)/ és 150/2004. (X.12.) /131/2004.IX.11./ FVM rendeletekben előírtak szerint.
- Teljes körű talajvizsgálat az agrárkörnyezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes szabályozásáról szóló 150/2004. (X.12.) FVM rendelet szerint.
Talajvizsgálati módszerek és szabványok
A vizsgált/mért jellemző, a vizsgálat típusa, mérési tartomány |
A vizsgálati/mérési módszer azonosítója |
Mn (EDTA+KCl) FAAS 0,1-2,0 mg/kg ± 20 % 2,0 < mg/kg ± 10 % |
MSZ 20135:1999 5.2. szakasz |
Cu (EDTA+KCl) FAAS 0,02-0,5 mg/kg ± 20 % 0,5 < mg/kg ± 10 % |
MSZ 20135:1999 5.2. szakasz |
Zn (EDTA+KCl) FAAS 0,05-1,0 mg/kg ± 20 % 1,0 < mg/kg ± 10 % |
MSZ 20135:1999 5.2. szakasz |
Fe (EDTA+KCl) FAAS 0,2-2,0 mg/kg ± 20 % 2,0 < mg/kg ± 10 % |
MSZ 20135:1999 5.2. szakasz |
Kálium-oxid (AL) FAES 0,2-20,0 mg/kg ± 20 % 20,0 < mg/kg ± 10 % |
MSZ 20135:1999 5.3.4.3. szakasz |
Na (AL) FAES 0,05-5,0 mg/kg ± 20 % 5,0 < mg/kg ± 10 % |
MSZ 20135:1999 5.3.4.3. szakasz |
Foszfor-pentoxid (AL) Kolorimetria 10,0-50,0 mg/kg ±20 % 50,0 < mg/kg ±10 % |
MSZ 20135:1999 5.4.2. szakasz |
Vizes pH Potenciometria ± 0,1 |
MSZ-08-0206-2:1978 2.1 szakasz |
Kálium-kloridos pH Potenciometria ± 0,1 |
MSZ-08-0206-2:1978 2.1 szakasz |
Kötöttségi szám meghatározása Arany szerint Plaszticitás vizsgálat <30±2KA, 30-50± 3KA >50± 5KA |
MSZ-08-0205-2:1978 5.1 szakasz |
Sótartalom Konduktometria 0,02-2,00 % ± 7,5 % |
MSZ-08-0206-2:1978 2.4. szakasz |
Összes humusz Kolorimetria 4%± 5 % R, 4%± 10 % R |
MSZ-08-0210-2:1977 2.1. szakasz |
Nedvességtartalom Tömegmérés ± 5 % |
MSZ-08-0205:1978 12.1. szakasz |
Szénsavas mész Volumetria ± 10 % R |
MSZ-08-0206-2:1978 2.2. szakasz |
Mg (KCl) FAAS 0,05-1,5 mg/kg ±20 % 1,5 < mg/kg ±10 % |
MSZ 20135:1999 5.2. szakasz |
Szulfát-kén (KCl) Kolorimetria 1,0-10,0 mg/kg ± 20 % 10,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 20135:1999 5.4.1. szakasz |
Nitrát+nitrit-N (KCl) Kolorimetria (FIA) 0,5-5,0 mg/kg ± 20 % 5,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 20135:1999 5.4.5. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) kadmium, FAAS 0,75-15,0 mg/kg ± 20% 15,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) réz, FAAS 0,5-10,0 mg/kg ± 20% 10,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) nikkel, FAAS 1,0-20,0 mg/kg ± 20% 20,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) ólom, FAAS 2,5-50,0 mg/kg ± 20% 50,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) cink, FAAS 1,0-20,0 mg/kg ± 20% 20,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) króm, FAAS 7,5-50,0 mg/kg ± 20% 50,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) higany, AAS Hidrid-technika 0,15-5,0 mg/kg ± 20% 5,0 < mg/kg ± 10% |
MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
Összes (HNO3/H2O2 oldható) arzén, AAS Hidrid-technika 0,3-5,0 mg/kg ± 20% 5,0 < mg/kg ± 10% |
4.2. szakasz MSZ 21470-50:2006 4.2. szakasz |
II. MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK
- Élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, feldolgozott élelmiszerek, nyers élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok mikrobiológiai vizsgálata az egészségügyi minisztérium 4/1998. (XI.11.) EÜM rendeletében, illetve a 46/2007. (X.29.) EÜM rendeletében az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről, és a BIZOTTSÁG 2073/2005/EK RENDELETÉBEN (2005. november 15.), továbbá a BIZOTTSÁG 1441/2007/EK RENDELETÉBEN az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól előírtak szerint.
- Élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység során használt berendezések, felszerelések, gépek, munkaeszközök, munkafelületek, csomagolóanyagok és személyek ellenőrzésekor vett felületi higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálata az egészségügyi miniszter 4/1998. (XI.11.) EüM rendeletében az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről, és a BIZOTTSÁG 2073/2005/EK RENDELETÉBEN (2005.november 15.) az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és az egészségügyi miniszter 17/1999. (II.10.) FVM-EüM együttes rendeletében (HACCP) megadottak szerint.
- Állattartó telepek helyiségeinek felületeiről vett tamponminták vizsgálata (Salmonellamentesítési program, illetve higiéniai monitoring) a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 97/2003. (VIII.19.) / 49/2002. (V.24.) / "szalmonellózis és a baromfitifusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról" / és a Bizottság 1003/2005./EK és 1168/2006./EK rendelete szerint.
- Takarmányok és alapanyagaik mikrobiológiai vizsgálata a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 43/ 2003. (IV.26.) FVM rendeletében a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról előírtak szerint, illetve összpenészszám meghatározását a korábbi 45/2001. (VI.25.) FVM rendelet alapján
- Takarmányok előállítása során a termékkel érintkezésbe kerülő felületekről vett higiéniai minták mikrobiológiai vizsgálata (Takarmánykeverők mikrobiológiai monitoringja)
Élelmiszerek, takarmányok és alapanyagaik, valamint az élelmiszerek és takarmányok előállítása során a termékkel érintkezésbe kerülő felületekről, ill. környezetből, továbbá az állati testfelületről származó higiéniai és baromfi környezethigiéniai minták mikrobiológiai vizsgálati módszerei:
A vizsgált termék/ anyag | A vizsgált/mért jellemző, a vizsgálat típusa, mérési tartomány | A vizsgálati/mérési módszer azonosítója |
Élelmiszerek, takarmányok, higiéniai minták |
Összes mikrobaszám meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ EN ISO 4833-1:2014 |
Összes mikrobaszám meghatározása Telepszámlálás felületi szélesztéssel |
MSZ EN ISO 4833-2:2014 |
|
Enterobaktériumok számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ ISO 21528-2:2007 |
|
Coliform baktériumok számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
ISO 4832:2006(E) |
|
Élesztő- és penészgombák számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ ISO 7954:1999 (visszavont szabvány) |
|
Szalmonella kimutatása Horizontális módszer |
MSZ EN ISO 6579:2006 |
|
Salmonella spp. kimutatása Real-Time PCR |
357-8123:2014 |
|
Clostridium perfingens számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ EN ISO 7937:2005 |
|
E.coli számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ ISO 16649-2:2005 |
|
Élelmiszerek, higiéniai minták |
Listeria monocytogenes kimutatása Horizontális módszer |
MSZ EN ISO 11290-1:1996/A1:2005 |
Listeria monocytogenes számának meghatározása Telepszámlálás felületi szélesztéssel |
MSZ EN ISO 11290-2:2012 |
|
Bacillus cereus számának meghatározása Telepszámlálás felületi szélesztéssel |
MSZ EN ISO 7932:2005 |
|
Koagulázpozitív staphylococcus-ok (S. aureus és más fajok) számának meghatározása Telepszámlálás felületi szélesztéssel |
MSZ EN ISO 6888-1:2008 |
|
Koagulázpozitív staphylococcus-ok (S. aureus és más fajok) számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ EN ISO 6888-2:2012 |
|
Campylobacter spp. kimutatása Horizontális módszer |
MSZ EN ISO 10272-1:2006 |
|
Campylobacter spp. számának meghatározása Telepszámlálás felületi szélesztéssel |
ISO/TS 10272-2:2006(E) |
|
Élelmiszerek |
Anaerob szulfitredukáló baktériumok számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ ISO 15213:2006 |
Mezofil tejsavtermelő baktériumok számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ ISO 15214:2005 |
|
Húsok és húsalapú élelmiszerek, higiéniai minták |
Enterokokkuszok számának meghatározása |
MSZ 3640-13:1976, 6.12. szakasz |
Húsok és húsalapú élelmiszerek |
Pseudomonas aeruginosa kimutatása és számának meghatározása Telepszámlálás felületi szélesztéssel |
MSZ 3640-7:1980, 6.3. szakasz (visszavont szabvány) |
Feltételezett Pseudomonas spp. számának meghatározása Telepszámlálás felületi szélesztéssel |
MSZ EN ISO 13720:2011 |
|
Mezofil szulfitredukáló összes klosztridium(spóra) számának meghatározása MPN módszer |
MSZ 3640-16:1978 |
|
Húsok és húsalapú élelmiszerek |
Kóliform baktériumok számának meghatározása Telepszámlálás lemezöntéssel |
MSZ 3640-18:1979 |
Tej és tejtermékek |
Coliform és E.coli szám meghatározása MPN módszer |
ISO 11866-2:1997 |
Baromfi környezethigiéniai minták |
Szalmonella kimutatása Horizontális módszer Dúsítás MSRV agaron |
MSZ EN ISO 6579:2002/A 1:2007 |
Salmonella spp. kimutatása Real-Time PCR |
357-8123:2014 |
|
Naposbaromfi-hullák/máj, szikzsák,vékonybél,vakbél |
Szalmonella kimutatása Horizontális módszer Dúsítás MSRV agaron |
MSZ EN ISO 6579:2002/A 1:2007 |
Termék/anyag |
Az eljárás jellege |
Az eljárás azonosítója |
Élelmiszerek, takarmányok, higiéniai minták, baromfi környezethigiéniai minták, naposbaromfi-hullák |
A mikrobiológiai vizsgálatok általános irányelvei |
MSZ EN ISO 7218:2008 |
A vizsgálati minták, az alap szuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz |
MSZ EN ISO 6887-1:2000 |
|
Környezethigiéniai tampon- minták előkészítése |
MSZ ISO 18593:2008 4.1. szakasz, 5.3. szakasz és 8.2. szakasz |
|
A baromfi környezethigiéniai minták előkészítése |
1003/2005/EK RENDELET, MELLÉKLET 3.1.1.-3.1.3. szakasz és 1168/2006/EK RENDELET, MELLÉKELT 3.1.1.-3.1.2. szakasz |
|
Naposbaromfi- hulla minták előkészítése |
2/2008. (I.4.) FVM RENDELET, 4. és 7. SZÁMÚ MELLÉKLET 2. szakasz 66/2009. (VI.9.) FVM RENDELET, 3. és 5. SZÁMÚ MELLÉKELT II.2. szakasz 180/2009. (XII.29.) FVM RENDELET, 3. SZÁMÚ MELLÉKLET 2. szakasz |
|
Húsok és húsalapú élelmiszerek |
A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz 2. rész Speciális szabályok a hús- és húskészítmény minták előkészítéséhez |
MSZ EN ISO 6887-2:2004 |
Tej és tejtermékek |
Általános útmutató a vizsgálati minták, az alap szuszpenziók és a decimális hígítások készítésére a mikrobiológiai vizsgálatokhoz |
MSZ EN ISO 8261:2002 (visszavont szabvány) |
Talajok |
Talajminta előkészítése |
MSZ-08-0206-1:1978 |
Talajkivonatok készítése |
MSZ 20135:1999 4.2.1. szakasz, 4.2.2. szakasz és 4.2.3. szakasz |
|
Talajkivonatok készítése |
MSZ 21470-50:2006 3.1.3. szakasz |
III. FEJLESZTÉS ALATT LÉVŐ MŰSZAKI TERÜLETEK
Vegyes eredetű állati fehérjelisztek idegen fajfehérje-tartalmának kimutatása Real-Time PCR technikával
Shigatoxin termelő E.coli (STEC) és Salmonella spp. kimutatása emberi fogyasztásra szánt csíráztatott magvakból és csíranövényekből Real-Time PCR- módszerrel.
IV. MINTAVÉTELI ESZKÖZÖK BIZTOSÍTÁSA
Higiéniai mintavételhez szükséges eszközöket (mintavevő keretet, steril hígító folyadék kémcsőben, vattapálca) térítésmentesen biztosítunk.
V. AKKREDITÁLT VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYVEK KIBOCSÁTÁSI HATÁRIDEJE
- Talajvizsgálatok esetében 30 napon belül
- Mikrobiológiai vizsgálatok esetében 3-5 nap, a vizsgálati módszertől függően
VI. A VIZSGÁLATI MINTÁK ÁTVÉTELE
- A megrendelővel ellátott vizsgálati mintákat a DABIC Minoségvizsgáló Laboratóriuma (6600 Szentes, Alsórét 154.) munkanapokon 7 órától 16 óráig folyamatosan fogadja.
- A megrendelőn kérjük feltüntetni a megbízó pontos adatait, az igényelt vizsgálati irányt és a minta azonosítóját.
Talajmintákat a fenti címen postai úton is fogadunk.
VII. MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS
A DABIC Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft. Minőségvizsgáló Laboratóriuma a megrendelők igényeit szem előtt tartó, folyamatosan fejlesztett minőségirányítási rendszerrel rendelkezik. Magas szinten képzett szakmai személyzete és korszerű műszerparkja biztosítja a vizsgálati eredmények megbízhatóságát és a vizsgálatok gyors elvégzését. Megbízóinkkal mindenkor hosszú távú kapcsolatok kialakítására törekszünk és garantáljuk a tudomásunkra jutott információk bizalmas kezelését.