DABIC Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Korlátolt Felelősségű Társaság Minőségvizsgáló Laboratóriuma |
|
Laborszolgáltatás: | DABIC Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Laboratórium 6600 Szentes, Alsó rét 154. MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány szerint akkreditált vizsgálólaboratórium NAH regisztrációs szám: NAH-1-1483/2023 |
A laboratórium vezetője: | Győrfi Zsolt Tel.: +36 63 313 242 Mobil.: +36/30/337-9002 E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |
Laboratóriumvezető-helyettes: |
Túri Andrea Tel.: +36/63/314-293 E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |
LABORATÓRIUM
Napjainkra az élelmiszerbiztonság kérdése világszerte az érdeklődés előterébe került és az Európai Unióban is elsőrendű prioritást élvez. Alapvető elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket. Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szabályozására tekintettel elengedhetetlenül szükségessé vált az agrárium területén működő kis- és középvállalkozások termelési tevékenységének segítése, azoknál átfogó minőségbiztosítási monitoring bevezetése. E vállalkozások piaci versenyképességének megőrzése megköveteli, hogy az alapanyag termelésben, végtermék előállításban a „termőföldtől az asztalig” elvvel megvalósuljanak preventív termelői, gyártói önellenőrző élelmiszerbiztonsági rendszerek, amelyek biztosítják az élelmiszerlánc teljes átláthatóságát.
Az egészséges és biztonságos élelmiszerek előállítása csakis minőségbiztosítási rendszerek működtetésével és a termelés kritikus pontjainak folyamatos laboratóriumi ellenőrzésével oldható meg.
A DABIC Kft. akkreditált laboratóriumi szolgáltatásaival elő kívánja segíteni, hogy a megtermelt élelmiszerek biztonságosak és kiváló minőségűek legyenek, így kiemelt feladatának tekinti EU direktíváknak, szabványoknak megfelelő, akkreditált, a gyártók közelében elhelyezkedő Minőségvizsgáló Laboratórium kiépítését és működtetését, az élelmiszerekben előforduló fizikai, kémiai, mikrobiológiai eredetű egészségkárosító anyagok minőségi és mennyiségi nyomonkövetését, valamint egészséges és biztonságos élelmiszert eredményező termesztés- és gyártástechnológiák megvalósulását. A DABIC Minőségvizsgáló Laboratórium a volt szentesi Zöldségkutató Állomás telephelyén 2004-ben alakult és húsz éve folyamatosan szolgáltat.
A laboratórium tevékenysége a vele együttműködő gazdasági szervezetek, mezőgazdasági KKV-k, családi gazdaságok innovációs igényén alapul. K + F tevékenységének súlypontjában az élelmiszerbiztonság, technológiaváltás, szolgáltatás, szaktanácsadás, általánosabban a gyakorlati termelést közvetlenül támogat innovációs feladatok megoldása áll.